Mijn weekmenu

Ik heb het er in een eerdere post al eens over gehad en hier is het dan: mijn weekmenu! Je moet hier niets heel speciaals verwachten, ik heb niets uitgevonden of zo. Ik heb gewoon een idee uit één of andere Amerikaanse blog overgenomen en naar mijn hand gezet. Al is mijn mama wel onder de indruk van mijn systeem en dat zegt toch iets. Of zijn mama’s ook bij hun dochters van meer dan 25 jaar oud nog verplicht om trots te zijn op alles wat ze doen? Soit, without further ado, mijn manier om tijd te winnen in de keuken: Wat heb je nodig:

 • een arsenaal aan gerechten/recepten (dat steeds uitgebreid kan worden)
 • een schrift met tussenschotten
 • mini post-its in verschillende kleuren
 • een (bal)pen
 • een bord waarop je een planning kunt maken, op een duidelijk zichtbare plaats in de keuken

DSC_1713 DSC_1715 DSC_1716

Hoe ga je te werk:

 • je doorbladert je kookboeken, losse recepten… op zoek naar lekkere gerechten of dingen die je zeker nog eens wilt proberen. Elk gerecht schrijf je op een post-it, ik nam deze kleurtjes: blauw = ontbijt, rood = lunch, groen = hoofdmaaltijd, geel = extraatjes
 • je kleeft de post-its bij de respectievelijke onderdelen van je schrift: je hebt nu je gerechten-databank
 • voor de gevorderden: ik heb bij de “hoofdmaaltijden” een onderscheid gemaakt tussen Vlees/Vis, Rijst vlees/vis, Rijst Veggie, Pasta vlees/vis, Pasta veggie en Puur Veggie. Je kiest natuurlijk zelf welke onderverdelingen je maakt, the sky is the limit, dus laat u maar gaan!
 • op zondag (of een dag naar jouw keuze) neem ik een uurtje de tijd om de gerechten voor de komende week te kiezen en een boodschappenlijst op te stellen. Sinds kort combineer ik dit ook met “shoppen” via Collect&Go – nog meer tijdbesparing! Ik zorg dat ik gerechten kies uit verschillende categorieën van hoofdmaaltijden, zodat er toch minstens 1x per week een vegetarisch maal op tafel verschijnt en we voldoende afwisseling hebben in onze voeding. Gezond eten is immers één van de redenen waarom ik voor dit systeem gekozen heb.
 • kleef de post-its op je weekmenu, rekening houdend met je planning van de volgende week (snelle gerechten op avonden met weinig tijd enz.). Zo nu en dan kleef ik ook eens een extraatje bij de zondag of kiezen we hier voor een uitgebreid ontbijt/brunch. Voor lunch kies ik meestal 1 of 2 gerechten die we kunnen meenemen naar het werk en waarvan we 2 of 3 dagen kunnen eten. Maar nog vaker kiezen we gewoon voor een boterham met kaas en groentjes, want dat gaat toch net iets sneller…

DSC_1717  DSC_1718DSC_1720

De voordelen:

 • Tijdbesparing: niet meer moeten denken “wat gaan we vanavond weer eten?” en niet meer 5x per week in de winkel moeten stoppen omdat je een bepaald ingrediënt niet hebt.
 • Geldbesparing: doordat ik met een vaste boodschappenlijst werk, koop ik enkel wat ik nodig heb. Zeker nu ik aan Collect&Go-shoppen doe, moet ik niet meer langs die verleidelijke winkelrekken lopen en koop ik dus minder extraatjes. Gevolg: minder snoep in huis (gezond enal!) en besparingen van gemiddeld 20€/week op mijn Colruyt-rekeningen.
 • Doordat je ook gerechten kan kiezen op basis van wat je nog in de diepvries/koelkast hebt, moet je ook minder eten weggooien. Of als je iets van voeding in grotere aantallen moet kopen (zoals wel vaker het geval is in de Colruyt), dan kan je 2 verschillende gerechten maken met dat ingrediënt. Alles om verspilling tegen te gaan!
 • Minder stress en het is gemakkelijker om gezond te eten. Met een baby in huis weet je dat je niet kan doen wat je wil wanneer je het wil. Zo kan het gebeuren dat je pas tegen 21u aan het avondeten toekomt. Als je dan nog moet gaan nadenken wat je gaat klaarmaken, je ingrediënten bij elkaar moet zoeken en koken, dan ben je gauw een uur verder of is een tripje naar de frituur snel gemaakt (zeker als je er 2 hebt in een straal van 1km, zoals wij)… Nu kan ik mijn maaltijden vooraf plannen en je kan bijvoorbeeld al je groenten snijden voor de komende 2 of 3 dagen en apart bewaren in de koelkast. Dat laatste doe ik nog niet, maar is zo handig dat ik wel van plan ben om dit te integreren in mijn systeem.

Zoals je ziet, is dit systeem niet erg gefixeerd: je kan ermee spelen en het volledig naar je hand zetten. Ik vind het een goede basis om op voort te bouwen naargelang de behoeften van je gezin. Ik lees het ook graag als iemand een gelijkaardig systeem heeft of nog tips kan geven hoe ik dit nog beter kan uitwerken. Of als je er helemaal het nut niet van inziet (kan ook, we moeten niet allemaal verdoken neurootjes zijn hé).

12 gedachtes over “Mijn weekmenu

 1. Wat een systeem zeg! Ik kan geloven dat je mama onder de indruk is!! Ik heb dringend nood aan een dergelijk systeem bij mij is het nogal random… Soms weet ik pas wat we gaan eten als ik al in de winkel sta.

  Like

  • Goh, het is eigenlijk nog redelijk simpel hoor. Het neemt gewoon één keer veel tijd om al die gerechten te noteren en verdelen, maar als dat eenmaal in orde is, zorgt het alleen maar voor tijdbesparing. 🙂

   Like

 2. Pingback: Mamafien probeert Hello Fresh | Failing To Be Superwoman

 3. Pingback: De 3 tag. - La vie en mama La vie en mama

 4. Pingback: Over ploeter- en andere moeders | Failing To Be Superwoman

 5. Pingback: De 3-tag | Failing To Be Superwoman

 6. Pingback: Friday’s Food | Failing To Be Superwoman

 7. Pingback: Let’s kick off the new year! | Failing To Be Superwoman

 8. Pingback: Twaalf maanden Superpower | Failing To Be Superwoman

 9. Pingback: Twaalf maanden Superpower | Failing To Be Superwoman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s